هیسترکتومی، عمل برداشتن رحم

هیسترکتومی یک عمل جراحی بزرگ برای برداشتن رحم است. این جراحی انواع مختلفی دارد و با توجه به علتی که باعث شده بیمار به انجام آن نیاز پیدا کند، ممکن است شامل برداشتن کل رحم، بخش هایی از رحم یا برداشتن کامل رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ باشد. هیسترکتومی معمولا به دنبال درد و خونریزی های طولانی مدت، درد در ناحیه لگن و یا سرطان های دستگاه تناسلی زنان انجام می شود. در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه عمل، انواع روش ها، مزایا و عوارض احتمالی هیسترکتومی اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم. همچنین به پرتکرار ترین سوالات از جمله امکان بارداری بعد از هیسترکتومی و شرایط قاعدگی پاسخ دهیم.

00:57
truncate dir-rtl

علت جراحی خارج کردن رحم

هیسترکتومی چیست؟

هیسترکتومی یا عمل برداشتن رحم، زمانی انجام می شود که با روش های درمانی مختلف بیماری درمان نشود و با تشخیص متخصص زنان، فرد مجبور به خارج کردن رحم می شود. این کار به دلایل و بیماری هایی مختلفی ممکن است رخ دهد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. این عمل به دو روش جراحی باز یا لاپارتومی و جراحی بسته یا لاپاراسکوپی انجام می شود. پس از انجام این جراحی خانم ها قادر به باردار شدن نمی باشد و برای انجام این جراحی حتما باید با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کرد

علت انجام هیسترکتومی

دلایل متعددی وجود دارد که سبب عمل هیسترکتومی یا خارج کردن رحم می شود. این تصمیم زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان گرفته می شود، زیرا بعد از این جراحی امکان بارداری وجود ندارد. به طور کلی به دلایل زیر عمل خارج کردن رحم انجام می شود:

  • سرطان تخمدان، واژن، لوله های فالوپ یا تخمدان ها
  • وجود فیبروم در رحم و تورم غیرطبیعی ماهیچه هایی که در رحم رشد می کنند و می توانند سبب درد در دوران قاعدگی یا فشار بر سایر ارگان های لگنی شوند.
  • افتادگی رحم
  • سیکل قاعدگی دردناک و سنگین که با درمان دارویی بهبود پیدا نمی کند.
  • بیماری آندومتریوز

انواع هیسترکتومی

انواع مختلفی از هیسترکتومی وجود دارد. پزشک شما در مورد خطرات، مزایا و عوارض جانبی احتمالی هر نوع، شما را آگاه خواهد کرد. از اهمیت این مسئله برخوردار است که از پزشک خود بپرسید که آیا حذف تخمدان و لوله‌های رحم هنگام انجام هیسترکتومی توصیه می‌شود. انواع هیسترکتومی شامل:

  • هیسترکتومی کلی: که رحم کامل و سرویکس (معمولاً رایج ترین نوع) برداشته می‌شود.
  • هیسترکتومی جزئی (همچنین به آن هیسترکتومی بالای سرویکال می‌گویند): که فقط رحم برداشته می‌شود و سرویکس رها می‌شود (تحقیقات در مورد خطرات و مزایای رها کردن سرویکس به طور مداوم در حال انجام است).
  • هیسترکتومی رادیکال: که رحم، سرویکس و بخش بالایی واژن برداشته می‌شود (معمولاً برای درمان سرطان استفاده می‌شود).

برای مطالعه بیشتر>>> مراقبت های بعد از هیسترکتومی

روش های جراحی هیسترکتومی

به طور کلی عمل هیسترکتومی یا ( برداشتن رحم ) به سه روش کلی انجام می گیرد:

جراحی هیسترکتومی به روش باز

در روش جراحی هیسترکتومی باز، معمولا بر روی جداره شکم یک برش طولی یا عرضی به اندازه 8 تا 10 سانتی متر ایجاد می شود و رحم از ناحیه خارج می شود.

جراحی هیسترکتومی به روش بسته

در جراحی هیسترکتومی به روش بسته، سه تا چهار سوراخ به اندازه 5 تا 10 میلی متر بر روی شکم ایجاد می شود و به وسلیه ابزارهای خاص و دوربینی که از طریق این سوراخ ها وارد بدن می شود عمل جراحی انجام می شود و رحم تکه تکه از این سوراخ ها خارج می شود

جراحی هیسترکتومی به روش واژینال ( از طریق واژن)

از این روش در خانم هایی که زایمان های مکرر داشته اند وعلائم افتادگی رحم در آن ها بروز پیدا کرده و رحم گشاد تر شده است می توان از این طریق رحم را خارج کرد.

عمل خارج  کردن رحم به چه صورت انجام می شود؟

عمل خارج کردن رحم در اتاق عمل انجام می شود و بسته به نظر پزشک، بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی قرار خواهد گرفت. جراحی ممکن است از طریق عمل باز و با برش روی شکم (لاپاراتومی) یا بدون نیاز به شکاف و برش بزرگ و با چند برش خیلی کوچک روی شکم (لاپاراسکوپی) انجام شود. در هر دو صورت، بعد از اتمام، زخم های ایجاد شده با بخیه بسته خواهند شد. برای انجام این عمل به بهترین متخصص زنان در ساری مراجعه نمایید.

هیسترکتومی چقدر طول می کشد؟

این عمل ممکن است بین یک تا چهار ساعت طول بکشد. مدت زمان جراحی به نوع روشی که شما دارید و چگونگی انجام آن وابسته است.

عوارض احتمالی عمل هیسترکتومی

هیسترکتومی به طور کلی یک روش ایمن با نرخ موفقیت عالی است. با این حال، خطرات و عوارض احتمالی این روش عبارتند از:

  • بروز زودرس علائم یائسگی؛ تغییرات مزاج یا بی‌خوابی در صورت برداشتن تخمدان‌ها
  • خونریزی بیش از حد و نیاز به انتقال خون
  • خطر آسیب به اعضای مجاور مانند مثانه، روده‌ها، یورترها، عروق خونی و اعصاب
  • تشکیل لخته خون در پاها یا ریه‌ها
  • تشکیل بافت اسکار
  • فتق
  • درد
  • واکنش‌ آلرژیک به بیهوشی
  • عفونت

ناگفته نماند که بیشتر موارد ذکر شده، از عوارضی هستند که به ندرت احتمال بروز آنها وجود دارد. عوارض عمومی این عمل مانند تمام جراحی های باز، شامل درد و التهاب است که با توصیه های پزشک، قابل کنترل هستند. در صورتی که جراحی هیسترکتومی توسط جراح متخصص زنان با تجربه و حاذق انجام شود، میتوانید اطمینان داشته باشید که دچار عوارض سخت و آزاردهنده نخواهید شد.

معرفی بهترین جراح هیسترکتومی «در ساری»

یکی از جنبه‌های حیاتی در روند هیسترکتومی، انتخاب یک جراح متخصص زنان و زایمان مجرب و ماهر است. دکتر بنفشه قریشی با سابقه‌ی بیش از دو دهه فعالیت درخشان در این زمینه، اطمینان و اعتماد بی‌شبهه بیماران را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه این جراحی، یکی از انواع عمل های پیچیده و حساس در زمینه درمان های زنان زن است، تخصص دکتر بنفشه قریشی در این زمینه باعث شده تا به عنوان یکی از بهترین جراحان در این زمینه شناخته شوند.
برای دریافت نوبت حضوری و یا برقراری مشاوره آنلاین با دکتر قریشی، می توانید با شماره تماس های درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.

[همه: 1 متوسط: 5]
dr-ghoreishi
دکتر بنفشه قریشی

دارای بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان و نازایی و فارغ التحصیل جراحی زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی مازندران (ساری) می باشند.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
تماس با دکتر بنفشه قریشی